FAQ – Paljon hämmästystä aiheuttaneet

 

Mistä tietää milloin teos on valmis?

: Ei sitä juuri mistään tiedäkään, mutta siinä kohtaa on hyvä lopettaa maalaaminen kun mikään ei enää ärsytä. Ei kannata lähteä enää mitään lisäilemään.

Teoksissa näkyy välillä tekstejä tai iskulauseita, mitä niillä tahdotaan kertoa?

: Niissä saattaa olla yhtymäkohtia ajallisesti hetkiin, jolloin teosta on kyhätty. Esim. Vancouverin olympialaisten aikaan, kuviin ilmestyi tuo ”Olympia” teksti. Sanassa pitää olla jokin svengi. Nythän juuri Sothissa kohkattiin. Sothsi ei tosin svengaa lainkaan niin hyvin kuin Vancouver.

Onko teoksilla tarkoitus ottaa kantaa johonkin, ja jos niin mihin?

: Ei ole. Ei mihinkään.

Viestivätkö nämä kuvat jotain? 

: No eivät varsinaisesti, tai paremminkin päinvastoin, ja juuri nimenomaan. Näiden kuvien magia on siinä mitä näkijä niihin liittää. Yksi näkee sen omalla tavallaan, toinen hieman eri lailla. Kuvan tekijä ei voi kuin ihmetellä, että kuinka tässä näin kävi.

Mitä materiaaleja teoksissa on käytetty?

: Pääsääntöisesti kankaalle tulee ensin jotain maalia, sekä muuta karkeampaa ainetta esim. hiekkaa, jotta niihin saadaan elävä pinta, struktuuria. Pikkuhiljaa sinne alkaa kerääntymään kaikenlaisia arkiston aarteita: farkun lahkeita, sanomalehteä, vanhoista omista teoksista revittyjä paloja, öljyliitua, spraymaalia, akryyliä, rekisterikilpiä, vanhoja tupakka-askin kansia, mitä vain.

Kauanko kestää yhden teoksen valmistuminen?

: Sekuntikellolla en ole aikaa ottanut, mutta pääsääntöisin muutamasta päivästä neljään, viiteen vuoteen. Viimeisimmän valmistuneen aloitin vuonna 2007. Seuraavat vuodet 2008-2010 se oli vanhassa vajassa varastoituneena. Kaivoin sen esiin 2011, mutta silläkään yrittämällä se ei valmistunut. Vasta nyt kuluneena kesänä kaivoin sen taas kerran esiin, maalasin valkoisella melkein kokonaan sen päälle ja pyörittelin muutaman päivän ajan, kunnes siihen tarttui erilaisia ”jäätelöiden” sävyjä. Nyt se on valmis.

Ovatko nämä teokset myynnissä?

: Ovat.

Mistä niitä voi hankkia?

: Tällä hetkellä ne ovat varastoituneina vähän eri puolelle Suomea, mutta kaikki on järjestettävissä. Sovitaan vaan esittely. Parhaiten saa sähköpostilla yhteyttä. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Voiko tällä hetkellä käydä katsastamassa teoksia jossain julkisissa tiloissa?

: Toki, äkkiseltään tulee mieleen nyt ainakin Helsingissä ravintola Olo, samoin sen sisarravintola Emo, johon maalasin muuten sarjan elokuussa 2013. Kämp -hotellin aulassa on muutama teos, samoin vedoksia hotelli Glon huoneissa. Ja sisustusliike Formverkistä löytyy myös.

 Milloin ja missä on seuraava näyttely?

: Varsinaista näyttelyä ei tämän 2014 vuoden aikana ole tulossa, mutta varastossa on n. 20 teosta, joten näyttely voidaan järjestää.

Missä maalaat kaikki teokset?

: Tällä hetkellä New Yorkissa. Meneillään on ruoka-aiheinen maalaussarja, johon sekoittuvat kaupungin äänet. 15 teoksen sarja lähtee tuota pikaa Shanghaihin. Muutoin aikataulua ei ole, eikä paineita uusien valmistumisen suhteen. Taustalla kytee kuitenkin koko ajan.

Onko mahdollista saada tilaustyönä jonkinlainen teos ?

: Kaikki on mahdollista. Jos väriskaala on vähän johonkin suuntaan mietitty ja teoksen koko mielessä, niin mikä ettei.

Paljonko musiikilla on merkitystä kuvien tehdessä?

: Riippuu paljolti vuodenajasta. Musiikin ja ylipäänsä rytmiikan merkitystä ei voi väheksyä. Pimeinä vuodenaikoina syvemmät ja hitaammat rytmit, keväällä heleät taustat. Silloin äänessä harppua, klarinettia, huilua. Tunturipurojen raikkaus on aistittavissa.

Useasti teen oman soundtrackin joka pyörii taustalla. Siinä ei välttämättä ole yhtä ja ainutta tyyliä, enemmänkin taustalla, toki melodiat ja rytmit tarttuvat. Musiikkia maailmalta.

Winter Mixtape 2017

 1. Michel Fugain: Une belle histoire
 2. Sixto Rodriguez: Sandrevan Lullaby
 3. Cash Box Kings: Holler & Stomp
 4. Lead Belly: Midnight Special
 5. Marisa Monte: Velha Infancia
 6. Serge Gainsbourg: Couleur Cafe
 7. William Fritzsimmons: I Don't Feel Anymore
 8. Kris Kristofersson: The Pilgrim (Chapter 33)
 9. Jose Feliciano: Lagrimas Negras
 10. Small Town Singers: Suicide Is Painless
 11. Topi Saha: Nebraska
 12. Nina Simone: House Of The Rising Sun
 13. Gene Clark: Gypsy Rider
 14. Kirsty McGee: Sandman
 15. Bob Marley: Work
 16. Afro-Cuban All Stars: Habane del este
 17. Pepe le Moko: Pepe le Moko
 18. J.J Cale: A Thing Going On
 19. Pasi & Mysiini: - Älä mene etuovest
 20. Stan Getz: First Song