New York Luodolla #2: 20.8.13 Houston st & Bowery St, kulman kuppila

Kuppilan levyautomaatti jauhaa Hank Williamsia ja Lou Reediä vuorotahtiin. Äänentoistossa on toivomisen varaa, diskanttinappulaa voisi kääntää kaakkoon päin mikäli sellainen nappula olisi soittimessa vielä paikallaan. Hank ei kuulosta yleensä näin tunkkaiselta.

Ajatus katkeaa kuin tiiliseinään, samoin hyräilyni, jossa niin kirkkahasti kimmeltää tuo ulappa Airiston. Askel on tänään ollut kepeä, aamun kirkkaudessa on juuri sitä Pentti Viherluodon tavoittelemaa aamua Airistolla, jonka lopettaa kadunlakaisukoneen yskintä ja sen dieselkoneen pölläyttämät savupilvet, suuremmat kuin Valkeakosken tehtaiden.

Ovipumppu suhisee tasaisesti, ihmisiä tulee ja menee, enemmän näyttäisi tulevan kuin menevän. Kahvi on kuumaa kun se kaadetaan, sitruunasooda riittävän kylmää ja kynän muste sopivan paksua.

Vieressä istuvan, Äiti Teresan näköisen, rouvan lasittunut katse on totaalisen jumiutunut bageliin, joka muistuttaa kokonsa puolesta lähinnä curling-kiekkoa, sillä erotuksella ettei bagelissa ole kahvaa, kahvan paikalla on kasa graavilohta – lox, niin kuin liitutaululla paikallismurteella kerrotaan – sekä sprouts, itukasa, joka tuo mieleen kotoiset kesäheinät seipäällä, joista irtoaa hiilihydraatteja niitä kaipaaville.
Karppaajan kannattaa syödä kiekosta vain yläosa eli lox tai sprouts eli korkeat päällysteet, koska kiekon alaosassa, lattialla paremmin liukuvalla puolella on karppaajaa turvottavaa ainesosaa, vehnäjauhoa. Karppaajan tulee siis tilata bagelinsa ilman bagelia, mikäli haluaa noudattaa ruokavaliotaan.

Päivän lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli uudesta laihdutusmenetelmästä karppauksen sijaan – bagelinsa ilman bagelia syöneet voivat lehden mukaan siirtyä seuraavaan dieetti-ilmiöön, jossa kehotetaan syömään ihan mitä vaan, kunhan se kaikki mättäminen tapahtuu kahdeksan tunnin aikarajan sisällä. Seuraavat kuusitoista tuntia sitten ilmeisestikin kärvistellään, niistä tosin ihminen keskimäärin nukkuu kahdeksan tuntia, joten kärvistelyyn käytetty aika puolittuu heti kättelyssä. Lehden artikkelissa tämän dieetin takana oleva meedio ei itse edes noudata ohjeitaan joka päivä, kun hänellä paino putoaa välipäivinä jo riittävästi.
Näinköhän? Suosittelen meediolle tarkistuskäyntiä lääkärillä.
Mainittakoon vielä ettei loxbagel ilman bagelia ole lainkaan huono vaihtoehto. Kylkeen vain hyvä tujaus makeaa sinappia tai tilli-sinappikastiketta ja kourallinen kohtalaisen uusia perunoita keitettynä. Hyvin viilennettyä Rieslingiä tai olutta (melkein kaikki merkit käyvät!) tai snapsi jos snapsihammasta kolottaa ja gastronautti voi taas hyvin. Aina raikas Limonata on käypä vaihtoehto jos mielii bagelinsa jälkeen autonrattiin.
Voihan sen vehnäkiekon toki vaihtaa täysjyväkiekkoon, mutta vaikka kuinka kimmeltää asfaltin pinta niin Houston/Boweryn kulma ei muunnu Airistoksi tänään. Ei sitten millään.