New York Luodolla #3: Sandy Hook.
Vuodenaikoja & viinirypäleitä & Lobster Rollia.

Aallot ovat tuoneet simpukankuoria rantaan. Tunnelmassa on häivähdys loppukesää. Elokuun lopussa meren huminassa on syvempi ja tummempi kaiku kuin alkukesällä, on kuin aallot hyvästelisivät.
Näitä havaintoja pohtiessa keskipäivän aurinko on saavuttanut lakipisteensä. Pysyköön nyt hetken siellä, tähän on varauduttu, eväitä myöten. Valkoviini on jäähdytetty jo hyvissä ajoin ennakkoon sopivanlaiseksi tilaisuuden luonne huomioiden. Kiire ei vaivaa, ei juuri mikään muukaan, New Jerseyn aurinko takaa leppoisan iltapäivän. 

Näitä lämpimiä vuodenaikoja kun miettii: kaikki lähtee siitä kun kuraojasta ovat lumet juuri sulaneet, auringon säde tuntuu poskipäissä vaikka maa on vielä kylmä ja samaan aikaan jääkaapin oveen ilmestyy varmana kevään merkkinä pullo Grüner Veltlineriä. 
Alan piireissä eli viinisisäpiireissä tshekkiläinen ja slovakialainen Grüner ovat nyt se iso juttu, vaikka tuotannollisesti sieltä ei suuria määriä heru.

Loppukesän valkoviinivalinta myötäilee näitä ranta-aaltoja, sillä kaikella on tarkoituksensa.
Kun alkukesällä lasissa helkkää kevyt italialainen Soave Classico, hentona valmiina kaadettavaksi ja hyvin kaatuukin, niin kesän loppua kohti sävy muuttuu herukkaisemmaksi, joten eväslaukkuun on valikoitunut uusiseelantilaista Sauvignon Blancia Marlboroughin kukkuloilta. Silloin voi takuulla nauttia mustaherukanlehden tuoksuisesta vihreästä kullasta, jonka lähteenä on ollut eteläisten Alppipurojen virtaukset.
Jackson Estate on tehty juuri näitä hetkiä varten.

Kun Sauvignon Blanc -vaiheesta päästään ohi siinä syyskuun kolmannen viikon paikkeilla nuuhkitaan lasinreunasta Chardonnayta, mutta ei suinkaan tönkkötammetettua vaan pikemminkin päinvastoin, tammettamaton Chardonnay on varma syyshitti. Kotoisesta Alkosta saa muuten erinomaisen tammettamattoman Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnayn (19,89/plo). Viinin värissä on ikivihreiden niittyjen hieman syksyä kohti kellastunut sävy ja makupaletissa on havaittavissa mm. kermaista omenaa, persikkaa, paahdettua pähkinää, jopa kookoksen aromia. Suosittelen! Erinomainen viini kun vielä kylkiäiseksi asettelee pientä naposteltavaa: Manchego-juustoa, sillä välin kun siika paahtuu grillissä rapeaksi ja tatit hautuvat pannulla valkosipulivoissa.

Päivä kuluu mukavasti rypäleitä miettiessä. Luonnollisesti tämän aperitiivivaiheen jälkeen ajatus siirtyy puoliautomaattisesti sapuskapuoleen. Ajatusta jarruttaa ainoastaan pullean pelikaanin syöksy lähietäisyydelle sen yrittäessä saalistaa itselleen jotain sopivaa lounasta rantahietikosta. Tuloksetta.

Olisiko tullut aika tarttua ravunpyrstöstä kiinni?

(Kirjoittamisen keskeytti jumalattoman kokoinen kärpänen, joka yritti hiipiä kauluksesta sisään. Jos dippaisi sen tuoreeltaan soijaan, saisiko sashimia?)

Turha tässä kuitenkaan on mennä merta edemmäs kalaan, joten pakkaamme tämän hetkiset vermeet ja suuntaamme Sandy Hookin rannalta paatilla takaisin Manhattanin puolelle, missä reitin varrelle sopivasti osuu Ed’s Lobster Bar. Etäopiskeluna selaan Edin ruokalistan kännykällä ja olen tältä horjumalta valmis tilaamaan voissa haudutettua hummeria – Lobster Roll, niin kuin täällä sen ilmoittavat. Perimätiedon mukaan Lobster Roll olisi Connecticutista lähtöisin, mene ja tiedä, mutta kyseessä on alkukantainen versio kaikille tutusta perinteisestä hot dogista, sillä erotuksella että pehmeä sämpylä korvataan ranskalaistyylisellä patongilla, nakit vaihtuvat hummeriin joka on paloiteltu (Luojan kiitos!) valmiiksi ja muhennettu majoneesiin. 
Kun miettii gastronomisia variaatioita niin ollaan jo aika lähellä skandinaavista Toast Skagenia, jossa jokiravut ovat muhennettuja majoneesiin sitruunan ja tillin kanssa.

Anyway aion tilata rapeaa patonkia, pehmeää hummeria Mainesta, ja jos mahdollista siihen voin sekaan hieman, aavistus, se kuuluisa hyppysellinen (määre, jota kukaan ei ole koskaan pystynyt täsmentämään) valkosipulia - tuoretta of course! - ja, jaa-a… Samalla menikin valkoviinivalinta uusiksi. Meininki alkaa olemaan sen verran hurmeinen että olisikohan pullo Chablista paikallaan?

Ed’s Lobster Bar: 222 Lafayette St. Soho, New York.