Fast Food, osa 1.

Kaksi pyörää, kopissa metri kertaa metrin luukku, josta nouseva savu värjää hetkessä koko tienoon. Kopissa on myös vetokoukun mahdollistava kiinnitys ja koko komeuden edustalla häärää mies toisessa kädessä paistolasta, ja toisessa paksu pinkka dollarin seteleitä. Ollaan keskellä New Yorkia, Lexington avenuen ja 42 kadun risteyksen laidalla. Lounasaika kiihkeimmillään ja sen myös huomaa. Pieni peltinen asuntovaunulta näyttävä koppero ajaa katukeittiön asemaa ja setelinipun omaava kokki, todennäköisesti valekokki, vaihtaa keltaisen sihisevän, mutta kuivahkon riisikeon muutamaan dollariin kekoa kaipaavalle. Ympärillä on hallittu kaaos – siltä osin ettei kukaan jää autojen alle – dollarit vaihtavat omistajaa, savun hälvettyä jonossa liikkuu asiakkaita joiden pukeutumisesta ei voi vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä. Tuottaja löytäisi tuosta porukasta ihan mihin tahansa elokuvaan sopivalta roolihahmot. Näitä kaikkia yhdistää näläntunne ja halu päästä siitä nopeasti eroon. Ihminen on pohjimmiltaan barbaari.

 

Manhattan pitää erityisen hyvän huolen Street food - ja pikaruokatarjonnasta. Ääripäitä löytyy laidasta laitaan. Tuon peltisen ruokakärryn ohitin ilmaan suurempia tunnekuohuja. Kaikkea ei tarvitse kokeilla, edes sitä ensimmäistä kertaa, mutta hyvää pikaruokaa kannattaa testata, varsinkin jos tietää mistä eväänsä poimia. 
New Yorkissa voi syödä myös halvalla. Kohtalaisen hyvän pitsaslaissin saa 99 centillä, melkein mistä tahansa garage-syvennyksestä. Suuret ketjut kampanjoivat jatkuvasti, burgereita tarjotaan halvalla, kuten myös tacoja, näissä ei juuri hurraamista ole, mutta on muutamia persoonallisia kioskeja jotka valmistavat pieteetillä valmistettua hyvää katuruokaa. 
Muistanpa muuten takavuosilta miten kotoisassa Suomessa tapakasvatuksessa paheksuttiin, jos sattui viemään ruokaa ulos kodistaan ja söi sitä lennossa.

Takaisin tähän päivään. Kimchi Taco Truck tarjoaa korealaista barbequeta kadun reunassa. Kioski vaihtaa jatkuvasti paikkaa, tarina ei kerro miksi, mutta jos äkkiä vetäisi johtopäätöksen, niin pysymällä liikkeessä se välttyy parkkimaksuilta. Bisneksen läpitunkemassa ja mankeloimassa kaupungissa avain onneen on nopeus.
Kimchi Taco Truck on suuressa suosiossa tällä hetkellä, ensin vain täytyy tykätä kimchistä, kaalista joka on samaan aikaan sekä hapan että tulinen. 
Tästä osoitteesta voi havainnoida kärryn liikkeitä:http://kimchitacotruck.com/KimchiTaco.html

Burgereista: Time Out NYC valitsi juuri parhaat burgerit. Uskoo ken tahtoo, joten palataan burgerien peruslähteille. Madison Square Parkissa on pieni koppi, Shake Shack joka tunnetusti myy hyviä burgereita. Paikan erikoisuus on kuitenkin sen jonossa joka on varmasti pidempi kuin mikään muu pikaruokajono New Yorkissa. Jono liikkuu rivakasti, homma toimii, ja hyvällä säällä on mukava istahtaa puistoon burgerille. Kioskin juomalistalla on kuohuviiniä, olutta ja erilaisia limonadeja. The Shack Live Camerasta voi seurata reaaliaikaan jonon pituutta:
http://www.shakeshack.com/location/madison-square-park/#shack-cam

Tämä hampurilaiskioski on yksi New Yorkin vanhimmista. Sen burgerit ovat hyviä, ehkä jopa kaupungin parhaita.

Juomapuolella Brooklynissä Del’s Frozen Lemonade tarjoaa hileistä sokeroitua sitruunamehua suoraan vuoden -49 Chevroletistä, joka on juomaansa suurempi nähtävyys, mutta edelleen kuuman kostealla kelillä puoltaa paikkaansa kadun varrella. Sitruuna raikastaa, tiesivät myös Savettien valmistajat.
Myöskään ei sovi unohtaa mainita Brooklynin panimon hanaolutta jossa vaahto säilyy pitempään kuin hileet limonadissa. Brooklynin oluella kun on niin ikään friskaava vaikutus. Menee jopa päivän keittona jos oikein hätä iskee.

Stanton Streetillä Souvlaki GR Truck myy parhaat pita-leipään käärityt vartaat. SGR on voittanut Vendy Award palkinnon food truck -sarjassa. Tötterölle hintaa kertyy vajaat 7 dollaria. Palkinnosta sen verran, että Vendy jakaa Street Foodin Oscarit vuosittain.

Donitsipaikoista mainittakoon Cinnamon Snail, jonka nimi viittaa etanaan, mutta vain sen muodon vuoksi. Kyseessä on enemmänkin kanelipulla, joka on kiehkuralla ja vaihtaa omistajaa kahdella dollarilla.

Tässä lähinnä pintaraapaisua, seuraavalla kerralla raportoin vietnamilaisista sandwicheistä, joilla karkotetaan nälän tunne, ja ne sandwichit ovat erittäin hyviä, suorastaan loistavia, etten sanoisi parhaita sandwichejä mitä New Yorkista saa!