New York Luodolla #6: Keskimääräistä parempi omenapiirakka, osa 1.

22.9.2013 Woodstock, Upstate New York. 

Puolentoista tunnin päässä Manhattanin ytimestä, pohjoisessa, on Woodstock, idyllinen maalaismaiskylä, joka tunnetaan parhaiten vuoden -69 hippifestivaaleista. Hipit ovat häipyneet katukuvasta, ja kylässä vallitsee täydellinen harmonia. Linnunlaulu soi päällimmäisenä, kahviloita on vieri vieressä, tarjolla on terveysvaikutteisia ruokia: palmunsydänsalaattia, kvinoaa, raakamarinoitua ”kale”salaattia eli lehtikaalia jossa saksanpähkinöitä, päärynää ja pecorinojuustoa. Omenapiirakat koristavat vitriinejä lähes jokaisessa kahvilassa.

 

Ollaan siinä vaiheessa vuodenaikojen kiertokulkua, että matka omenasta piirakaksi on lyhimmillään. Tarvitaan vain hieman kyyry asento, notkea vartalo ja kourat joilla poimia omenat maasta, piirakkataikinaa, voita, vähän sokeria ja mausteita sekä jonkinlainen uuni jossa piirakan lopullinen synnytys tapahtuu.

Piirakkamalleja löytyy Woodstockista yhtä paljon kuin kahviloita, mutta nostetaan niistä esiin Old-Fashioned omenapiirakka, joka on keskimääräistä parempi.

(Silloin tällöin, kun selaan vanhoja reseptejä, törmään jonkin ruokalajin kohdalla etuliitteeseen jossa on mainittuna sana ”parempi”, esimerkiksi ”Marttojen parempi kinkkupiiras”. Ilmaisu on hieman yllättävä, koska piirakka ei ole ilmeisestikään paras, ja kun samasta reseptivihosta löytyy vielä ”paras kinkkupiiras”, niin eikös parempi kinkkupiiras ole silloin ”huonompi kinkkupiiras”. No, jostain kai se paremmuus on revittävä eikä kaikki voi aina olla parastakaan.
Siksi keskitymme nyt keskimääräistä parempaan omenapiirakkaan.)

Old-Fashioned piirakassa on tukeva pohja, ja samasta taikinasta veistetty paksu kansi. Piirakkataikinoita en lähde tässä erittelemään, niistä jokaisella piirakoihin vihkiytyneellä on varmaankin omat suosikkinsa ja metodinsa, ja netti on pullollaan ohjeita joista valkata itselleen sopivin, mutta maininnan arvoinen on fyllinki, eli maukas täyte, joten kokeilunhaluiset: tarttukaa tilaisuuteen.

Omenapiirakan fyllinki. Kauppalista:
Omenoita, niitä juuri puusta pudonneita, kymmenkunta kappaletta, punaisia tai vihreitä. Jos punaisia sattuu kierimään maassa, käytä niitä. (Ei se naapuri siitä pahastu.)
Jauhettua kanelia, ruskeaa sokeria - valkoinenkin käy ruskean puuttuessa, maustepippuria jauhettuna, kyllä pitää paikkansa, kuten myös raastettu muskottipähkinä, meijerivoi ja vehnäjauhot.

Näin se käy: 
Kuori omenat, poista kota ja pilko omenat suht’ isoiksi paloiksi. Ei haittaa jos palakoko heittelee, joten voit hyvin käyttää vaikka vähän huonompaakin veistä.
Laita iso laakea paistinpannu tulille. Tarkista ettei siinä ole karstaa, eikä muitakaan epäpuhtauksia. Pudota pannulle voipala, kaikki mausteet ja sokeria. Tässä vaiheessa huoneen täyttää huumaava tuoksu.
Kippaa kaikenmuotoiset omenapalat samalle pannulla ja tee hetken aikaa puuhaarukalla kahdeksikkoa. Mausteet tarttuvat omenoiden pintaan ja samalla omenoiden reunat ja kulmat vähän pehmenevät.
Aina vaan paranee, tuoksut siis. Sammuta valkea pannun alta. Ripottele vehnäjauhot omenaseokseen, joka tuleekin näillä hetkillä valmiiksi piirakan sisään täytettäväksi. Jäähdytä täyte.
Painele piirakkataikina sille valitun sopivan kokoisen vuoan pohjalle niin, että se tulee vuoasta vähän yli. Lataa jäähtynyt omenatäyte pohjan päälle. Leivo samasta piirakkataikinasta kansi ja purista se reunoilta tiiviisti kiinni. Voitele koko komeus keltuais-vesisekoituksella pinnalta ja sen jälkeen pistele siihen haarukalla kevyesti vähän reikiä, jotta omenat saavat happea uunissa.
Tämän jälkeen piirakka saa paistua 185-asteisessa (Celcius) uunissa ensin 20 minuuttia, pudota sitten uunin lämpötila 170 asteeseen. Jos piirakan kansi alkaa uhkaavasti tummua ennen aikojaan, peitä se foliolla. Paista vielä n. 35 minuuttia, jonka jälkeen anna piirakan huilia tunti ennen tarjoilua.

Tässä vielä tarkennettu raaka-ainelista:
2 dl ruskeaa sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
¼ tl jauhettua maustepippuria
1/8 tl raastettua muskottipähkinää
1 tl kanelia
1,2 kg kuorittuja ja paloiteltuja omenoita
100 g voita
2 keltuaista johon sekoita ruokalusikallinen vettä vettä, voitelua varten

Seuraavassa jaksossa koekeittiömme keskittyy huonomman omenapiirakan saloihin. Kannattaa katsastaa sekin läpi, ehkei se olekaan niin huono ja kaiken lisäksi samaan pakettiin kuuluu erilaisia omenavalmisteita siideristä calvadokseen.