Piri Piri In Prospect Park & Kalesalaattia. Nyt grillaamaan – keli on hyvä.

Askelmerkit ovat koko lailla selvät. Sääennuste pitää kutinsa, sää pysyy kuivana, supermarketin ovimainoksessa tarjotaan halpaa kanaa ja kutsu Brooklynin puolelle grillijuhliin on edelleen voimassa. Grillauskausi ei suinkaan ole keskikesän ohikiitävä ilmiö, vaan kausi jatkuu vielä pitkään vaahteranlehtien leijaillessa. Vasta kun ensilumi tekee tuloaan, on syytä nostaa grilli talviteloille. 

 

Supermarketista kassiin valikoitui Kalea eli tuoretta lehtikaalia pari isoa puskaa, punasipulin poikanen, nyrkin kokoinen mollukka sinihomejuustoa, kaunis päärynä, D-kupin kokoinen mango, neljä limettiä sai kahdella dollarilla joten tartuin kiinni tarjoukseen, vielä pussillinen mustia linssejä ja pieni pullo oliiviöljyä. Kanaan ei tarvinnut koskea, koska kyseessä on nyyttärihenkinen tapahtuma ja sen verran ohjeistusta on jo tullut että kana käryää grillissä joka tapauksessa. Jokainen osallistuja tuo jotain tullessaan. Päädyin Kalesalaattiin, osaamatta edes kertoa miksi. Ehkä siksi, että Fairway supermarkettiin astuessa ei voi olla törmäämättä tuoreisiin vihanneksiin. Kalesalaatin valmistus käy kaiken lisäksi kädenkäänteessä. Ehkä siksi.

Varsinaiseen keittämiseen ei tuhraannu aikaa, mitä nyt linssit kypsyvät takavasemmalla omia aikojaan pehmeiksi. Sitten vaan suuret kaalinlehdet lankulle, veitsi kauniiseen käteen ja tsup-tsup, tuorekaali on jo suikaleina. Päärynä pilkotaan ohuiksi lastuiksi, pehmeä mango (kerrankin) epämääräisesti säpäleiksi, punasipuli suikaleiksi ja kamat kulhoon.
Hyvään tuoresalaattiin kuuluu aina ripaus suolaa. Maldon-suola on käypä salaatteihin tai sitten paikallinen kosher-suola jota niin ikään saa kaikista supermarketeista täällä. Kosher-suolassa ei ole jodia, joten se ei tunnu pistävältä. Lähes kaikki paikalliset ravintolat käyttävät täälläpäin juuri tuota suolaa.
Seuraavaksi keitetyt ja jäähdytetyt linssit samaan kulhoon. Sitten vain viimeistely. Limetti antaa tuoreen säväyksen kun siitä raastaa kuorta sekaan, mehua myös, oliiviöljyä loraus tai kaksi, sekä sinihomejuusto mureniksi joukkoon. Tästä eteenpäin kaikki on enää kosmetiikkaa. Salaatti kainaloon ja mars matkaan.

Matka Manhattanin keskikaupungilta Brooklynin puolelle käy vaivattomasti metrolla, paitsi että jäin yhden pysäkin liian aikaisin pois Brooklynin puolella, mutta se ei haittaa tahtia, sillä osuin asemalta ulos tullessani suoraan pieneen viiniputiikkiin ja eväsreppuun valikoitui halpa, joskin kylmä italialainen Pinot Grigio, tyypillinen puistoviini.

Prospect Parkin vehreä puistoalue on kerännyt paljon lapsiperheitä piknikille. Alueella on kiinteät grillaukseen soveltuvat laatikot, tarvitaan vain säkillinen hiiliä ja kärsivällisyyttä hiillosta odotellessa. Ryhmämme vahvuuteen kuuluu kymmenkunta enemmän tai vähemmän valveutunutta grillaajaa. 
Saapuessani paikalle grillaus on jo täydessä vauhdissa. Tuulen suunta on optimaalinen hyvälle hiillokselle. Tällä erää grillissä käryää paljon hehkutettu halkaistu kana, mallia Piri-Piri. Käy aika nopeastikin selväksi ettei kyseessä ole minkään sortin huumausainetta, vaan afrikkalainen resepti, jossa on chiliä niin että tuntuu. Piri-pirillä (paikallismurteella se äännetään ”pili-pili”) tarkoitetaan ”Bird-Eye” chiliä, joka on yksi maailman tulisimmista. Marinadissa on ainakin valkosipulia, sitruunan kuorta, cilantroa eli korianteria, laakerinlehteä ja yrttejä. 

Tunnelma on kaikin puolin rauhallinen. Alkoholipolitiikka on sillä tolalla, että puistossa alkoholijuomien nautiskelua ei katsota hyvällä, joten kaikki pullot ovat ruskeissa paperipusseissa. Kaikilla. Riippumatta siitä mitä pullossa on, mutta välttääksemme kohua toimimme näin, emmekä aiheuta kenellekään mielipahaa. 
Viime viikolla näin erikoisen piknik-vinkin aamutelkkarissa. Siinä kehotettiin puistossa viininsä nauttivaa tekemään jääkuutioita samasta viinistä jota aikoo nauttia. Puistossa voi pudottaa viiniinsä viinijääpalan ja näin ollen seos ei laimennu missään vaiheessa jäiden sulaessa.
Italialainen halpa puistoviini osoittautuu hyväksi yhdistelmäksi kaikkien tarjottavien ruokien kanssa. Viinissä ei ole hirvittävästi nyansseja, ja se soveltuu puistossa nautittavaksi myös ilman ruokaa tai sapuskaa odotellessa.

Täsmennetty kauppalista Kalesalaattiin: 
1 puska lehtikaalia
1 mango
1 päärynä
1 punasipuli
2 limettiä
100 g linssejä
200 g sinihomejuustoa
oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä