Kiinalainen juttu, osa 1.

Hämärät kadut, heikko valo, kaartuvat plataanipuut ja ohisuhisevat skootterit luovat mystisen tunnelman. Kaksi viikkoa on kulunut tässä Shanghain asfalttiviidakossa. 
Kaikki jäljet johtavat kuitenkin keittiöön. Lupauduin koutsaamaan kahden viikon ajan kiinalaisen ravintolan kokkeja. Agendana tarjota suomalaista ruokaa kolmessa eri tilaisuudessa. Meneillään on skandinaavisen innovaation viikko, jota sitten pohjoismaat juhlistavat eri tilaisuuksissa erilaisilla seremonioilla.

Juhlapaikka ja sen ravintola on Pudongin puolella. Suuren puiston keskeltä löytyi hulppea palatsi ja sen keskeltä ravintolan keittiö, joka ei suinkaan ole kodin sydän, vaan kylmä bunkkeri, jossa olosuhteet kuin sotatantereella.
Siitä huolimatta olemme onnistuneet väärentämään karjalanpiirakan kohtalaisen hyvin. Maussa ei ole suuria virheitä, ruiskuori, riisiä keskellä niin kuin olla pitää, munavoin kanssa on vähän niin ja näin vielä tällä hetkellä.
Korvapuusti vääntyi jo rullalle mallikkaasti, tosin paistovaiheessa tapahtui jotain ennakoimatonta, tötterön lauetessa totaalisesti. Muodoltaan se sopisi mihin tahansa nykytaiteen museoon, patsasjalustalle hämmästeltäväksi. 
Korvapuustin muoto korjattaneen aikanaan, fokus on edelleen karjalanpiirakassa. 

Pientä kädenvääntöä löytyy edelleen piirakan toppauksesta. Kiinalaiset kollegat söivät piirakasta keskiosan, eli riisitäytteen sujuvasti tikuilla, mutta kuoret lensivät roskikseen kaaressa ensi puraisun jälkeen. Kaiken lisäksi he ovat sitä mieltä että munavoi olisi huonoin vaihtoehto piirakalle. Yritin selittää että munavoi tavallaan kuuluu siihen, mutta heidän mielestään karjalanpiirakka kuuluisi jälkiruokaosastolle ja sen täytteeksi pitäisi laittaa kermavaahtoa ja mansikkahilloa!

Solidaarisena ja elämäniloa pursuavana en henno latistaa tunnelmaa kieltäytymällä tästä kombinaatiosta, joten tarjotkoon karjalanpiirakan kermavaahdolla ja hillolla. Sitä paitsi 95 prosenttia vieraista on kiinalaisia. Kyllä kansa tietää. On myös helpompi selittää sille häviävän pienelle viidelle prosentille että näin on päässyt käymään, kuin keräillä iltamyöhään syömättä jääneitä piirakanriekaleita juhlasalin nurkista.

Idearikkaina ja futuristisina kehitimme myös maittemme välistä yhteistyötä leipomalla poronlihapyörykän ympärille ohuen Dim-Sum taikinan, joka höyrytetään bambukorissa kypsäksi. Soija vaihtunee puolukkasurvokseen, perunamuusia emme tarjoa, mietimme vielä kompromissia paistetun ohran ja riisin väliltä. Puolukkasurvos puoltaa paikkaansa helposti kiinalaisessa keittiössä. Shanghailainen keittiö varsinkin on tunnettu hapanimeläyhdistelmistä, joten siitä ei tarvinnut hirveästi vääntää kättä mihinkään suuntaan. Pientä viimeistelyä survos vielä vaatii, ainakin sokeria. Muuten lähtee happamuuden vuoksi takahampaista paikat.
Poronlihan alkuperästä ei ole mitään takeita. Yunnanista kuulemma tulee jauhettua poroa. Jos puheisiin on uskominen, sen täytyy olla paikallinen Korvatunturi.

Keittiössä pyörii tällä hetkellä noin kaksikymmentä kokkia joiden ammattimaisuutta on hieman syytä epäillä. Osa porukasta pelaa kännykällä jotain räiskyviä pelejä, muutama kaveri lähti röökille ja jäi sille tielle ja muutama ”kokki” meni keittiömestarin koppiin nukkumaan. Ainoastaan kopin kirkas valo tuntuu hieman haittaavaan näitä veikkoja, mutta senkin ongelman ovat näemmä pystyneet ratkaisemaan vaivattomasti laittamalla A-nelosen silmille ja vyöttämällä sen kelmulla pään ympäri. Enää ei häikäise, eikä heijasta. Uni on taattua. Istuma-asento on tietysti vähän hankala, harmi ettei ole hetekoita. Ravintolan keittiömestaria ei haittaa lainkaan että kolme kokkia nukkuu hänen kopissaan, koska häntä ei nukuta tällä hetkellä - mikä on tavallaan hyvä uutinen - mutta suosittelen hänellekin pientä lepohetkeä ja nokosia ennen kuin hän ryhtyy pursottamaan kermavaahtoa karjalanpiirakoille.

Juhlan alkuun on vielä kaksi päivää aikaa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, kaikki valmistuu juuri viime tipassa, viime sekunneilla, joten ei syytä huoleen. Sitähän voisi mennä huoletta itsekin johonkin koppiin nukkumaan hetkeksi…

Petteri Luoto, keittiömestari